Virhemarginaali podcast 30: Turkistarhaus

Kuuntele podcast: mp3, ogg – Tilaa RSS-syöte: mp3, ogg – Tilaa podcast iTunesiin

Suomessa tuli vuoden 2012 alkupuoliskolla voimaan laki joka mahdollistaa kansalaisaloitteden tekemisen. Lain mukaan puolessa vuodessa on kerättävä 50 000 allekirjoitusta lakialoitetta kannattavilta henilöiltä jonka jälkeen lakialoite voidaan käsitellä eduskunnassa. Lakiehdotus turkistarhaamisen kieltämiseksi on ensimmäinen tarvittavan määrän allekirjoituksia kerännyt kansalaisaloite. Allekirjoituksia lakialoitteeseen ovat keränneet useat luonnon- ja eläintensuojeluyhdistykset, mm. Animalia, Oikeutta eläimille, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry ja Luonto-liitto.

Virhemarginaali kutsui studioon asiantuntijat molemmilta puolilta kertomaan omat kantansa. Eläinlääkäri ja Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli perusteli miksi heidän mielestään turkistarhaus olisi syytä kieltää, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton kenttäeläinlääkäri Johanna Korpela puolestaan pyrki perustelemaan sitä miksi tarhauksen kieltoon ei heidän mielestään ole syytä. Haastattelimme ohjelmaa varten myös Luonto-liiton Leo Straniusta joka uskoi eduskunnasta löytyvän kyllliksi kannatusta aloitteelle.

Ohjelmassa pureuduimme turkisaloitteen perusteisiin joilla tarhausta vaaditaan kiellettäväksi. Mm. esitetyt työttömyysluvut herättivät kysymyksiä, kuinka niitä oikein tulkitaan? Oliko turkistarhoilla kuvattu video edustava otos suomalaisilta turkistarhoilta vai ääripään esimerkki? Onko turkisaloitteen takana vain “pieni ääriliike” kuten STKL:n puheenjohtaja  Kenneth Ingman väittää, vai ovatko suomalaiset kollektiivisesti huolissaan turkistarhauksesta?

Haastoimme Animalian julkaisemaan ja kommentoimaan STKL:n esittämän kritiikin aloitteen perusteissa esitettyjä tietoja kohtaan.


PÄIVITYS 14.11.2012 saimme Animalialta vastineen STKL:n esittämiin syytöksiin.


Tärkeää olisi että siinä vaiheessa kun asia viedään eduskunnan käsittelyyn, edustajien tiedossa olisi selkeästi lakialoitteeseen vaikuttavat seikat. Lakialoitteen tullessa kansan syvien rivien keskuudesta on erinomaisen tärkeää että se on kriittisesti tarkasteltu. Loppupeleissä kyse lienee lähinnä erilaisista tavoista tulkita tilastoja. Esim. työllistämisen määrää arvioitaessa toinen taho puhuu työllistämisen määrästä työvuosina, toinen työllistettyjen ihmisten lukumäärästä, ja niin edelleen.

Lopuksi pohdittavaa: voidaanko turkisten tuotantoa Suomessa perustella sillä että esimerkiksi Kiinassa turkiseläimillä on vielä huonommat oltavat? Tätä pohti eräs kommentoija Iiro Jurvansuun blogikirjoituksesta virinneessä keskustelussa. Voiko eläimen hyvinvoinnille asettaa euroissa määriteltävä arvo? Voidaanko mitä tahansa tuotantoalaa perustella sillä että se tuottaa tarpeeksi rahaa? Kuluneen viikon Talvivaara-uutisia seuratessa on muodostunut hieman sellainen käsitys että arvostus luontoa kohtaan saattaa joskus väistyä kun pelissä on riittävästi rahaa.

Uutiset

Kaavailtua seksin myyntikieltoa kritisoitiin

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ehdotti keskiviikkona järjestetyssä seminaarissa seksin myyntikieltoa Suomeen Ruotsin mallin mukaisesti. Pikkuparlamentissa järjestetyssä tilaisuudessa tuotiin esille paritukseen ja ihmiskauppaan liittyviä ongelmia. Pikkuparlamentin edustalla järjestettiin samaan aikaan mielenosoitus jossa ihmisoikeusaktivistit vastustivat myyntikieltoa. Feministinen aloite! -verkosto vaati mielenosoituksessa, että seksin oston kieltävän lain valmistelusta luovutaan. Seksin myynnin kriminalisointia vastustivat myös SexPo -säätiö sekä seksityöntekijöiden kansalaisjärjestö Pro-tukipiste. Myyntikiellon kritisoijat tarjoavat kriminalisoinnin tilalle sosiaalisia ratkaisuja, sillä prostituutio ei kieltämällä tule loppumaan. Edistyspuolueen puheenjohtaja Jouni Flemming ihmetteli kuinka liberaalipuolueena itseään pitävän RKP:n ministeri on rajoittamassa aikuisten ihmisten valinnanvapautta.

Lukuvinkki: Anna Kontula: Punainen exodus – Tutkimus seksityöstä Suomessa (Like, 2008)

Sisäministeri Räsäsen puhetta paheksuttiin

Sisäministeri Räsäsen tuoma valtioneuvoston tervehdys kirkolliskokouksessa sai ristiriitaisen vastaanoton. Puheessaan Räsänen otti kantaa mm. aborttiin ja eutanasiaan ja pyysi myös kirkkoa ottamaan kantaa näihin kysymyksiin. SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen otti asiaan kantaa tuoreeltaan blogissaan jossa hän kyseenalaisti valtioneuvoston tervehdyksen käytön yksityisiä mielipiteitä lausuttaessa. Eutanasian puolesta puhuva Exitus RY sekä Vapaa-ajattelijain liitto julkaisivat tiedotteen jossa Räsäsen katsottiin sekoittavan ministerin asemaansa ja yksityisiä mielipiteitään. Skeptics United -blogissa muistutettiin että Räsäsen toivoma kirkon kannanotto aborttiin on tehty jo vuonna 1984 ja eutanasiaan vuonna 1993. Bitch Blogin pitäjä Lita tiivisti mielipiteensä kirjoittamalla “PäRä hiljaa siellä ja takas keittiöön”.

Eurooppalainen AY-liikkeen solidaarisuuspäivä 14. marraskuuta

Euroopan ay-liike ETUC on kutsunut ay-liikkeet kautta Euroopan järjestämään 14. marraskuuta lakkoja ja mielenosoituksia. Mm. Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Kreikassa järjestetään maanlaajuiset yleislakot. Nettiaktivistiryhmä Anonymous on myös ilmoittanut osallistuvansa toimintaan. Mielenosoituksilla peräänkuulutetaan työpaikkoja ja solidaarisuutta, ja vastustetaan leikkauksia. Suomessa ei lakkoilla, mutta SAK, STTK ja Akava ovat ilmoittaneet luovuttavansa Euroopan talouskriisiä ja EU:n kehitystä käsittelevän kannanoton pääministeri Kataiselle, valtiovarainministeri Urpilaiselle ja työministeri Ihalaiselle tuolloin.

CC-attribuutiot

Jakson mainoksessa käytetyn kuvan lähde:
TheAnimalDay.org / Flickr
Videossa ja podcastissä käytetty musiikki:
Inner Reality – Für Elise (Breakbeat rearrangement) 
k-star22 – People of the world unite and love

Jätä kommentti